Watch

Home Autentične priče iz škole Super baka sa dva para naočara-piše profesor Danijela Gajić

Super baka sa dva para naočara-piše profesor Danijela Gajić

El. pošta Štampa PDF

Profesor Danijela Gajić:

        Super baka sa dva para naočara!

Pamtim sve svoje đake, od prvog do poslednjeg, njihova lica, sveske, frizure, njihove glasove. Neke pamtim po urnebesnim šalama, neke po naporu uloženom u savladavanje njihovog otpora, neke po herojskim uspesima uprkos životu koji ih okružuje i preprekama za učenje.
Gospođu Dravu Perišić iz Beograda, koja je engleski za 20 dana upisala u školi Britanicca sa svojih 84 leta pamtiću po dirljivoj  upornosti  jedne prave beogradske dame sa snagom Supermena.
Ona se upisala još daleke 2005 godine, 17 jula popodne i krenula na kurs, prekinula ga na pola zbog paklene vrućine i zdravstvenih problema, da bi nastavila u septembru i završila kurs sa odličnim rezultatima.
Borila se sa svojim vidom, sa svojim niskim pritiskom, vrućinom od 48 stepeni Celzijusa, reumom u ruci i činjenicom da joj ni srpski na kom se daju objašnjenja nije maternji - jer je Slovenkinja!
Nostalgija i želja da uz pomoć engleskog otputuje u Nju Jork kod svoje kćerke da bi pričala sa unučićima koji srpski uopšte ne govore, učinila je da Drava bude bolja u svemu od tri puta mlađih studenata, akademskih građana i tinejdžera u mojoj grupi.
Njeni eseji su bili sjajni, dirljivi, bogati, originalni; po stilu, strukturi i dužini potpuni i iznenađujući za nekog ko prvi put uči engleski! Ali je Drava sve radila punom snagom, celim srcem i iskreno pišući o sebi.
Kada bi Drava gledala u tablu, stavila bi naočari za daljinu, a kada bi pisala stavila bi druge naočare za blizinu- i opet je bivala brža od recimo Igora, mladog studenta defektologije koji je u punoj snazi, odličnog vida i atletske građe kukao kako ga boli ruka! ( Igor sedi u zadnjem redu- dečko u plavoj majci)
Na pola kursa, jednog dana Drava je donela kutiju „Adore“ čokoladica za sve i rekla da trenutno prekida kurs, ali da ima da časti! Tog dana je uz pomoć sadašnjeg vremena i znanja stečenog u 2 nedelje prvi put razgovarala sa svojom malom unukom iz Nju Jorka na engleskom!
Devojčica je tada rekla: „Da, ja stvarno imam baku!“ jer ranije nije razumela Dravino tepanje preko telefona - čak se i plašila tog stranog zvuka srpskog jezika! Kada je baka progovorila par rečenica na engleskom dete je potvrdilo da baka postoji!
Istog dana Drava je rezervisala let za Nju Jork: „Ja znam da ću naučiti sve do kraja lepo kao i do sad! Ali mi nije dobro od vrućine pa ću malo da odmaram.“
Tako je i bilo. Nastavila je u septembru sa istim žarom i istim uspehom, u grupi u kojoj su bili moji takođe nezaboravni i dragi đaci: baletan iz pozorišta na Terazijama Đorđe i Mirjana, mlada menadžerka iz „Cleenex-a“. I Drava im je u svemu parirala: u gramatici, čitanju, konverzaciji, pisanju eseja...
Četiri godine od našeg kursa, za Božić ove 2009. godine sam je pozvala da čujem kako je i šta sada radi, da je pozovem na čaj i viđenje, jer inače  živi u Beogradskoj ulici, u mom bliskom komšiluku.
Na moju zapanjenost javio se njen rođak koji čuva stan  i rekao da je ona u Nju Jorku.  Bila sam srećna da čujem da je ona dobro, da je tamo redovan gost po više meseci i da iako ima 88 godina njen engleski i dalje napreduje u krugu njenih najdražih novih učitelja- njenih unučića!
Kada se vrati u maju čeka je nagrada: besplatan kurs za srednji 1 nivo-priznanje za trud i uspeh najstarijem polazniku naše škole!

 
 Super baka, gospođa  Drava Perišić, sedi  u prvom redu do zida

 

GSD Metoda

gsd metoda
*Za više informacija kliknite na sliku...

      Jezička laboratorija 

*Za više informacija kliknite na sliku...

JoomlaWatch Stats 1.2.8_04-dev by Matej Koval

Države

33.8%SERBIA AND MONTENEGRO SERBIA AND MONTENEGRO
29.1% 
15.1%UNITED STATES UNITED STATES
9.5% 
2.5%BOSNIA AND HERZEGOVINA BOSNIA AND HERZEGOVINA

Posetioci

Juče: 15
Ove nedelje: 31
Zadnje nedelje: 81
Ovog meseca: 50
Zadnjeg meseca: 1142
Ukupno: 24739