Watch

Home Pitanja i Odgovori pitanja i odgovori 55. ZAŠTO JE NAZIV ŠKOLE “Britanicca“ A NE „Britannica“?

Create PDF Email Štampa

55. ZAŠTO JE NAZIV ŠKOLE “Britanicca“ A NE „Britannica“?

Date added:
ponedeljak, 05 januar 2009

Answer

Više nas je polaznika to pitalo do sada.
Dakle, enciklopedija BritaNNica se piše sa dva N, i to je utvrđeno vlastito ime jedinstvenog predmeta na celom svetu. Naziv je nastao u vreme vladavine latinskog jezika i njegovog uticaja na sve jezike sveta. Naziv enciklopedije je izveden od rimskog naziva Britanije, a to je Britanniae. Vremenom je nastavak za ženski rod jednine po latinskoj deklinaciji imenica izgubio e, pa je naziv enciklopedije latinizovan u „Encyclopediae BritaNNica“.
Međutim u kasnijem periodu pravi Britanci, ostrvljani i domoroci radije pišu dva CC, kao ime kraljice Bodike: Boudicca.
Danas se Britanija zove Britain, a nastavak –ain je opet tuđica, romansko-francuska fleksija kao u rečima: mountain, fountain... Svaki jezik ima svoje periode, a ostatak tih uticaja vidljiv je kao jasan trag kroz istoriju jezika u promeni  pravila pisanja i gramatike.
Tako je dupliranje NN karakeristično više za latinski jezik, a duplo CC radije za pravi engleski jezik.
Kada je u pitanju izbor imena škole, a to su vlastita imena kao brendovi, mogli smo napisati i BriTTanica, i BriTTaNNiCCA, i kako god- čitali bi Britanika, jer se vlastita imena kao nazivi mogu menjati, jedino kada govorimo o enciklopediji Britanika, uvek pišemo sa dva NN- Britannica. Uopšte koje je vlastito brend ime tačno: Coca-Cola, Fanta, Nike, Metallica, Swatch, Nutella ?
Jedan polaznik je izjavio uzbuđeno: “Ali moj kompjuter uporno prijavljuje grešku kada otkucam dva CC, a ne dva NN!“  U pravu ste, kada uključimo opciju provere spelinga, program će predložiti dva NN, jer je jedina uneta reč u engleskom rečniku na osnovu koje funkcioniše Grammar check upravo puni naziv enciklopedije u originalu „Encyclopediae Britannica“ kao svetske znamenitosti.
Inače  opcija Grammar check će podvući crvenom kao grešku i sva strana (ne-engleska) imena i prezimena, jer ona ne postoje u engleskom rečniku!
   Takođe i na Internetu možete naći  dualizam  Britannica/Britanicca.
Pisanje vlastitih imena  je jako proizvoljno: An, Ann, ili Anne- čita se isto, a pišemo različito i biramo različito ime samo u spelingu.
Mi smo izabrali opciju sa dva CC između ostalog zbog kraljice Boudicca, a i zato što u Srbiji postoji 23 registrovanih Britannica sa dva NN!

      Jezička laboratorija 

*Za više informacija kliknite na sliku...

JoomlaWatch Stats 1.2.8_04-dev by Matej Koval

Države

33.6%SERBIA AND MONTENEGRO SERBIA AND MONTENEGRO
28.9% 
15.5%UNITED STATES UNITED STATES
9.3% 
2.5%BOSNIA AND HERZEGOVINA BOSNIA AND HERZEGOVINA

Posetioci

Juče: 22
Ove nedelje: 22
Zadnje nedelje: 67
Ovog meseca: 311
Zadnjeg meseca: 1121
Ukupno: 25308