Watch

Home Pitanja i Odgovori pitanja i odgovori 52. KAKVI SU KONVERZACIONI KURSEVI I ZA KOGA SU ONI?

Create PDF Email Štampa

52. KAKVI SU KONVERZACIONI KURSEVI I ZA KOGA SU ONI?

Date added:
ponedeljak, 05 januar 2009

Answer

Konverzacioni kursevi su specijalizovani programi na kojima se ne ide dalje sa novom gramatikom, već se uvežbava stečeno znanje jezika, često više pasivno, a manje aktivno- govorno! Fokus nastave je na upotrebi jezika, podsticanju konverzacije u različitim situacijama, bogaćenje vokabulara, korekciji gramatike kroz uporebu- praksu jezika.
Konverzacioni kursevi ciljano zamenjuju boravak u inostranstvu na engleskom govornom području. Posebno se savetuju ako na opštem kursu niste uspeli da postignete tečnost u izražavanju.
Međutim, neko ko nije savladao gramatiku, vokabular i ne uči redovno, uvek će imati problem sa konverzacijom- jer nema od čega da sastavi rečenicu!
Svaki konverzacioni kurs treba da odgovara po nivou stečenom znanju do tada.
Slobodna konverzacija, bez programa rada, odnosno bez kvalitetne knjige je najobičnija prevara. Svako učenje mora da ima cilj i okvir rada. Naravno da se u konverzacij/razgovoru uvek malo odluta od teme da bi se polaznici podstakli na  življu, ličniju diskusiju.
Ipak, ako se polaznici ostave da govore samo onim vokabularom, frazama i glagolskim vremenima koje već znaju- oni će tu i ostati: koristiće samo ono što znaju, i neće napraviti nikakav pomak napred.
Zato je grozota čuti ponudu nekih škola da se na konverzacioni kurs upisuje bez određivanja nivoa, i da nema knjiga, već se radi slobodno.  Teme se navodno uzimaju iz novina, života ili se radi „kreativno“- samo ono što đaci hoće! Mala lutanja od teme su samo dopuna svakom kursu,  i to su peto-minutne slobodne aktivnosti, a ne srž kursa!
Takođe treba naglasiti da je 40-70% svakog opšteg kursa upravo konverzacija- ali malo više uniformisana i vođena, dok se ne oslobodimo i steknemo realna znanja da pravimo sopstvene rečenice i izražavamo misli na engleskom. Ne postoji nijedan kurs bez konverzacije!
Svakako, oni koji traže kurs sa konverzacijom bez gramatike ili bez ikakvog učenja u strašnoj su zabludi: bez poznavanja gramatike i solidnog vokabulara - niko nas neće razumeti, niti ćemo moći da bilo šta kažemo! Nema konverzacije bez dobre gramatike i bogatog fonda reči, ali nijedan kurs takođe nije lišen konverzacije.
Veoma česta zabuna je i pogrešan naziv za Viši srednji kurs ili za  Napredni kurs, koje neki „eksperti“ nazivaju konverzacijskim!
Po toj pogrešnoj termonologiji Vi biste pomislili da se jezik godinama uči ćuteći, ili sa jako lošom konverzacijom, a onda  naglo procvetate i probrbljate na „konverzacijskom“ kursu!!!
 Viši srednji kurs, kao i Napredni obiluju sintezom složene gramatike, vokabulara, slaganjem vremena i podrazumevaju da Vi već dolazite sa veštinom govora, i to tečnog, za upis na ove kurseve.
Pravi konverzacioni kursevi se rade do Srednjeg kursa (Intermediate level),  a na Srednji kurs ne možete ni ići ako Vam je govor iskidan, spor i konfuzan.
To znači da već na prvom - Osnovnom kursu (Elementary), morate progovoriti, a na nižem konverzacionom, zatim Pred-srednjem (Pre-intermediate) i višem konverzacionom možemo korigovati, automatizovati do refleksnosti i ubrzati govor do tečnosti ( fluencije).
Tajko da bajke o konverzaciji  tek na kraju puta padaju u vodu. Konverzacioni kursevi se uvode mnogo pre C1 ili C2 nivoa, a ti nivoi se nigde u svetu ne nazivaju „konverzacijskim“! To su u stvari Upper-intermediate i Advanced nivo!

      Jezička laboratorija 

*Za više informacija kliknite na sliku...

JoomlaWatch Stats 1.2.8_04-dev by Matej Koval

Države

33.6%SERBIA AND MONTENEGRO SERBIA AND MONTENEGRO
28.9% 
15.5%UNITED STATES UNITED STATES
9.3% 
2.5%BOSNIA AND HERZEGOVINA BOSNIA AND HERZEGOVINA

Posetioci

Danas: 18
Juče: 13
Ove nedelje: 18
Zadnje nedelje: 67
Ovog meseca: 307
Zadnjeg meseca: 1125
Ukupno: 25304