Watch

Home Pitanja i Odgovori pitanja i odgovori 40. KOLIKO SU BITNI U NASTAVI JEZIKA KOMPJUTERI, BELE TABLE, INTERAKTIVNE TABLE, VIDEO- BIMOVI itd?

Create PDF Email Štampa

40. KOLIKO SU BITNI U NASTAVI JEZIKA KOMPJUTERI, BELE TABLE, INTERAKTIVNE TABLE, VIDEO- BIMOVI itd?

Date added:
ponedeljak, 05 januar 2009

Answer

Isto koliko su bitni dobri instrumenti a hirurg loš!
Bele table su praktičnije za održavanje i predstavljaju neminovnost savremenog doba. Ipak u Australiji je i jednoj srednjoj školi uprava zamenila sve bele table zelenim klasičnim! Razlog je duža koncentracija đaka i manje zamaranje očnog živca jer zelena boja odmara oči! Ali bela tabla nije osnovni uslov dobrog kursa. Još manje su bitni video-bimovi i interaktivne table. Data-projektore i video-bimove upotrebljavaju profesionalci na međunarodnim seminarima zbog vidljivosti u velikim prostorijama. Kapacitet gradiva koje se može predstaviti na video-bimu je mali pa zato nije pogodan za predavanja- već za skraćene prikaze ili koncepte, glavne tačke predavanja. Video-bim služi ustvari predavaču kao podsetnik, ali nije nastavno sredstvo namenjeno polaznicima.
Interaktivne table takođe sažimaju glavne tačke ili pregled jednog predavanja, ali u boji i kroz slike koje rade po principu programa. Odnosno prikazi prate neku knjigu i ne mogu se menjati po želji- oni su gotovi i predstavljaju isto što i recimo rezime na kraju knjige. Ako bi upotrebljavali interaktivne table one prosto vizuelno prikazuju nešto što smo ipak morali da PIŠEMO na tabli detaljno objašnjavajući, postepeno uvodeći novu materiju. Ne možemo samo kliknuti na taster i reći: „Evo to je to. Gledajte monitor dobro. E, to Vam je Prosto prošlo vreme! Ajmo dalje- klik: ovo je odrični oblik. Klik- ovo je upitni oblik...“  Mana je to što nemamo gotov „screen“ za  sva nepredviđena pitanja i greške đaka- a toga je najviše na kursu. Profesor ipak mora da slobodnom rukom i svojim znanjem ponekada da nacrta dijagram, šemu, sliku, tabelu koja odmah objašnjava Vaše pitanje i ne može se profesor pouzdati samo u ono što je u knjizi i na slajdu! Knjige i slajdove možete kupiti i  Vi sami! Sem toga učenje gledanjem , bez činjenja ( pisanja) je apsurd bez presedana! Sva tehnička sredstva su samo dodatni i sporedni faktori učenja.
Kompjuter  u nastavi jezika ima  takođe dodatnu i sporednu funkciju, ali ne na času! Kod kuće možete koristiti mnoge rečnike na CD-u , jezičke igrice, posećivati Internet i sl.
Na času jezika prvo i osnovno nastavno-naučno sredstvo jeste dobar, požrtvovan, znanjem potkovan profesor koji jasno, glasno i jednostavno- uz osmeh na licu i ogromno strpljenje može da objasni šta god Vi pitate!
Drugi preduslov je kvelitetna knjiga sa standardnim materijalima za vežbanje čitanja, pisanja, razumevanja i govora, sa standardnim sadržajem gramatike i bitnog vokabulara.
Treće: bela ili zelena tabla,  velika sveska, oštra olovka, dobar sluh i vid, Vaša volja za radom su preduslov predavanja i učenja. Četvrto: kasetofon ili CD-plejer radi slušanja audio materijala ( TV, video-bim, projektor, kompjuter možemo uvesti radi pauze, rezimea ili video-materijala).
Peto: odgovarajuće osvetljenje, velike klupe pogodne za držanje sveske i knjige;  udobne stolice (ne previše udobne!); radna temperatura od 19 do 21 stepen Celzijusa; provetrenost i svežina prostorija zbog dotoka kiseonika mozgu- to je sve što nam treba! Ostalo može, ali ne mora! Možemo dodati postere da razveselimo učionicu, ukrase, slike, oglasne table, masažere, posluženje, vanzemaljce, mape uma, nagrade i kazne, ali...
 Niko ne može učiti umesto Vas i ništa ne može da zameni profesora koji vlada materijom i  koji zaista želi  i trudi se da Vi naučite jezik!

      Jezička laboratorija 

*Za više informacija kliknite na sliku...

JoomlaWatch Stats 1.2.8_04-dev by Matej Koval

Države

33.6%SERBIA AND MONTENEGRO SERBIA AND MONTENEGRO
28.9% 
15.6%UNITED STATES UNITED STATES
9.3% 
2.5%BOSNIA AND HERZEGOVINA BOSNIA AND HERZEGOVINA

Posetioci

Danas: 2
Juče: 10
Ove nedelje: 12
Zadnje nedelje: 281
Ovog meseca: 234
Zadnjeg meseca: 1129
Ukupno: 25446